Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca z kapustą




www.kuchennewariacje.pl



Fasola z kapusta to tradycyjne danie wigilijne. Początkowo danie to było popularne jedynie w rejonie Jury Krakowsko-Częstochowskiej, obecnie pojawia się na wigilijnych stołach w każdym rejonie Polski. Danie postne, choć oczywiście można je wzbogacić na przykład o wysmażoną słoninkę. Pomimo swojej prostoty zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Poza tym to potrawa mało pracochłonna i łatwa w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu są tutaj świeże składniki – jędrna kapusta oraz świeża fasola. Tym razem użyłam fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca.


Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca z kapustą
Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • główka białej kapusty (ok. 4kg)
  • 1 kg fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
  • 2 łyżki masła klarownego lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka mielonego kminku
  • łyżeczka octu winnego
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie potrawy zacznij od namoczenia fasoli. W tym celu wsyp ją do garnka, zalej wodą i odstaw na ok. 12 godzin. Po tym czasie ugotuj ją w tej samej wodzie, dodaj jedynie trochę soli. Fasola powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Kapustę posiekaj. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, następnie dodaj pokrojoną kapustę. Przesmaż ją przez chwilę na dużym ogniu. Pamiętaj, aby cały czas mieszać, by się nie przypaliła. Po paru minutach dodaj przyprawy: sól, majeranek i kminek. Wymieszaj, zmniejsz ogień i duś jeszcze przez chwilę, do czasu aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec przypraw cukrem i octem. Następnie dodaj ugotowaną fasolę, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze parę minut.



Angelika Knop

www.w-zielonej-kuchni.blogspot.com

Angelika Knop