Kompot z suszonych jabłek łąckich




www.wkuchnikatie.pl



Wigilia to szczególny czas, w którym dzielimy się z bliskimi tym co mamy najcenniejsze. Przedświąteczne przygotowania, mogą okazać się męczące, ale powinny być wykonywane wspólnymi siłami.

Choćby na przykład suszenie jabłek na wigilijny kompot. Małopolskie jabłonie z Kotliny Łąckiej rodzą najlepsze owoce - jędrne, soczyste, kwaskowate i nie ciemniejące po obraniu. W 2005 roku doceniono wyjątkowość łąckich jabłek - zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. I właśnie dlatego obieramy jabłka z okolic Łącka, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w półcentymetrowe plastry i suszymy w suszarce do owoców lub rozłożone na blasze, w piekarniku nagrzanym do temperatury 100°C z włączoną funkcja termoobiegu i uchylonymi drzwiczkami.

A potem w wigilijny poranek z tak przygotowanych łąckich jabłek robimy kompot.

Składniki:

Dla 4 osób:

  • 200 g suszonych jabłek łąckich
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 cytryna
  • kilka goździków
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Suszone owoce dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, po czym zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy na małym ogniu, do czasu aż owoce zmiękną i oddadzą smak wywarowi.
2. Następnie na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do kompotu wraz z kilkoma goździkami.
3. Doprawiamy kompot do smaku cukrem i sokiem z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.



Kompot z suszonych jabłek łąckich

www.wkuchnikatie.pl

Kasia Kośmider, Paweł Więcek