Wigilijne pierogi

Jedną z obowiązkowych potraw na Wigilijnym stole w moim rodzinnym domu są pierogi z kapustą i grzybami. Gotowane… pieczone….. przepisy z roku na rok są coraz bardziej dopracowywane. Przy okazji ostatniej wizyty w Krakowie zakupiłam zachwalaną przez znajomego blogera suskę sechlońska, która okazała się idealnym dopełnieniem dla farszu do wigilijnych pierogów.

Przepis:

farsz:
800 g kapusta kiszonej charsznickiej
500 g pieczarek
6 szt susek sechlońskich
1 cebula
masło – ok. 1 i ½ łyżki
opcjonalnie kilka suszonych grzybów (namoczonych, ugotowanych)
1 jajko
przyprawy: kminek cały i mielony, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól – ilość według smaku

Kapustę płukamy, kroimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kminek cały (ilość przypraw według uznania) i gotujemy ok. 30 minut (w zależności od kapusty – gotujemy do miękkości). Ugotowaną kapustę dokładnie odciskamy.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, które kroimy na pół. Pokrojone pieczarki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię – mieszamy je i czekamy, aż woda, która wypłynie z pieczarek odparuje. Gdy odparuje woda z grzybów, na patelnię dodajemy ok. 1 i ½ łyżki masła, na którym zeszklimy posiekaną drobno cebulę. Mieszamy ją z pieczarkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do przygotowanych pieczarek dokładamy przygotowaną kapustę. Dodajemy pokrojoną drobno suskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem. Smażymy kilka minut.

Gdy przygotowany farsz ostygnie dodajemy do niego jedno roztrzepane jajko i mieszamy.



ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła zimnego
1 jako + 1 kjajko do posmarowania pierogów
4 łyżki śmietany 18%
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ łyżeczki soli

(składniki schłodzone!)


Masło siekamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce (ok. 2 godzin).
Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego kółka (np. za pomocą filiżanki), ciasto napełniamy farszem, zaciskamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy dekoracyjnie kminkiem. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni ok. 30 minut(w zależności od piekarnika) – do ładnego zezłocenia.
Z przepisu wychodzi ok 20 pierogów.

Pyszne zarówno ciepłe jak i zimne.


Smacznego!


Ilość głosów: 5 | Autor: Katarzyna Niemotko