Makowiec




Gotowanie z pasją



Boże Narodzenie jest w Polsce jednym z najuroczyściej obchodzonych świąt. Szczególnie ważnym jest niewątpliwie wieczerza wigilijna, która jest uroczystym posiłkiem. Słodkim akcentem często bywa makowiec, którego nie może zabraknąć na niejednym stole. Proponujemy trochę inną i różniącą się od klasycznej jego wersję. W tym wydaniu makowic dzięki ciastu drożdżowemu nabierze wyraźnej puszystości. Zresztą już sama forma pieczenia jest również ciekawa gdyż makowiec jest pieczony od samego początku w kawałkach.

Świąteczny makowiec z białym lukrem

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g cukru
  • 70 g margaryny lub masła
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki margaryny lub masła
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynek

Lukier:

  • 1 białko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wlać do miski pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, drożdże 1 łyżkę cukru a następnie wymieszać. Zostawić tak przygotowany zaczyn na ok. 20 minut aby drożdże zaczęły "pracować". Utrzeć 4 żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do dużej miski mąkę, dodać zaczyn, pozostałe mleko, utarte wcześniej żółtka z cukrem oraz szczyptę soli. Wyrabiać ok. 5 minut a następnie po tym czasie dodać roztopioną margarynę (schłodzoną do temperatury pokojowej) i wyrabiać dalej kolejne 5 minut. Przykryć ściereczka gdy ciasto będzie jednolite, pulchne i nie będzie kleić się do rąk i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na kwadrat.

Masa makowa:

Zalać mak wodą, zebrać zanieczyszczenia, odlać wodę, wlać mleko i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Odcedzić po tym czasie mak i zmielić w maszynce dwukrotnie. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Dodać do utartych żółtek mak, miód, cukier waniliowy i ubitą pianę z białek a następnie wymieszać. Roztopić margarynę i dodać masę makową a następnie chwilę smażyć na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Dodać bakalie i wymieszać.

Lukier:

Utrzeć białka z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem aż uzyskamy jednolitą masę. Nałożyć na rozwałkowane ciasto równomiernie przygotowaną masę makową. Zawinąć ciasto w roladę a następnie pokroić na 5-6 cm kawałki. Ułożyć w formie do pieczenia obok siebie przygotowane kawałki ciasta pozostawiają ok. 2 cm odstępy między nimi. Wstawić do letniego piekarnika na 20 minut aby ciasto dodatkowo wyrosło. Zwiększyć po tym czasie temperaturę do 180 st. C i piec przez 45 minut. Wyciągnąć z pieca, ostudzić i polać lukrem a następnie zostawić aż do jego zastygnięcia.



Makowiec

www.gotowaniezpasja.pl

Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz