Pierogi z bryndzą podhalańską




Ulla Pałka



Pierogi to wręcz oczywistość na wigilijnym stole. To tradycyjne danie postne, tym razem proponuję przygotować z bryndzą. Bryndza to ser z mleka owczego wytwarzany na Podhalu. Zarejestrowany jest jako produkt regionalny przez Unię Europejską. Bryndza podhalańska jest biała, ma intensywny słony smak, a doprawiona pieprzem oraz po dodaniu jajka tworzy smakowity farsz do pierogów. Smacznego!

Ciasto na pierogi:

  • 2 i pół szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Wymieszać wszystkie składniki w mikserze lub wyrobić ciasto ręcznie. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką.

Farsz:

  • 250 gram bryndzy
  • 2 żółtka
  • pieprz do smaku

Wymieszać wszystkie składniki w misce.

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, nakładać łyżeczką farsz, po czym ostrożnie sklejać pierogi.

Dwie możliwości podania :

Ugotować w gorącej wodzie.
Ugotować i zarumienić na rozgrzanym oleju.
Podawać gorące.



Pierogi z bryndzą podhalańską

www.kuchnianawzgorzu.pl

Ulla Pałka





Inni autorzy świątecznych przepisów