Pierogi z suską sechlońską




www.przepisy.com



Wiglia w każdym polskim domu to dzień szczególny. Podobnie wyjątkowe jest tego dnia menu: karp, barszcz i pierogi. Pierogi tradycyjnie z kapustą i grzybami. Tradycja to rzecz święta, ale nie bójcie się ekperymentować ze smakami nawet przy wigilijnym stole. Może w tym roku pierogi bardziej na słodko, bardziej regionalnie z suską sechlońską ?

Suska sechlońska to regionalny produkt z Małopolski zarejestrowany ze znakiem "Chronione Oznaczenie Geograficzne" w Komisji Europejskiej. Jest to podsuszona i podwędzona śliwka. Jej nazwa pochodzi od procesu suszenia oraz od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w Małopolsce.

Składniki:

Na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 200-220ml wrzątku

Na farsz:

  • 200g suski sechlońskiej
  • 100g orzechów laskowych
  • szklanka mleka
  • gałązka rozmarynu
  • laska wanilii
  • 50g miodu spadziowego

Do podania:

  • 50g masła
  • łyżka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

200g suski sechlońskiej zalać wodą, odstawić na 2 godziny za następnie zagotować. Odcedzić i wystudzić. Orzechy laskowe ( 100g ) ugotować w szklance mleka z dodatkiem laski wanilii i gałązki rozmarynu. Odcedzić i również wystudzić.
Z 400g mąki pszennej i 200ml wrzątku zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut zawinięte w wilgotną ścierkę.
Śliwki, orzechy zmiksować w blenderze na gładką masę z dodatkiem 50g miodu spadziowego. Ciasto podzielić na części, rozwałkować na bardzo cienko, wycinać koła, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać i gotować do wypłynięcia w osolonym wrzątku.

Sposób podania :

Podawać polane roztopionym masłem z brązowym cukrem.



Pierogi z suską sechlońską

www.przepisy.com

Bartłomiej Usydus