Śledź podhalański z bryndzą




Anna Hoszowska



Śledzie po góralsku, zwane inaczej po podhalańsku przygotowywane są na bazie gęstego sosu z Bryndzy Podhalańskiej. Wytwarzana od wieków w ten sam sposób bryndza, to miękki podpuszczkowy ser z mleka owczego. Lekko słony, z intensywnym aromatem jest oryginalnym produktem charakterystycznym dla regionu Podkarpacia i jako pierwszy z wszystkich polskich produktów spożywczych został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów regionalnych. Śledzie po góralsku, przesiąknięte bryndzą, delikatne i proste w przygotowaniu są jedyne w swoim rodzaju. W celu wydobycia ich delikatnego smaku należy najpierw wymoczyć je w mleku. W ten sposób częściowo pozbędziemy się zapachu ryby a także wypłuczemy ze śledzi nadmiar soli. Smak lekko słonej, mocno pachnącej bryndzy najlepiej przełamie odrobina leśnego miodu i kilka kropel soku z cytryny. Gęsta śmietana wymieszana z tak przyprawioną bryndzą stworzy pyszny sos do delikatnych śledzi. Odrobina zielonej cebulki i świeżo zmielony czarny pieprz zapewnią całości dania idealną ostrość a marynowana papryka podkreśli lekko kwaśny smak.

W takim wyjątkowym dniu, jakim jest Wigilia, kiedy na naszych stołach goszczą same tradycyjne potrawy, nie może na nich zabraknąć zwłaszcza śledzi. Bowiem to właśnie śledzie a nie żadna inna ryba są od czasów średniowiecza zawsze obecne na wigilijnych wieczerzach w Polsce. Tradycyjna ryba z tradycyjną bryndzą to idealna kompozycja smakowa dla zwolenników klasycznej polskiej kuchni i choć charakterystyczna jest dla regionu małopolskiego, na pewno znajdzie uznanie u miłośników polskiej kuchni w całym naszym kraju.

Składniki:

  • filety śledziowe – 4 szt
  • mleko – 0,5 l
  • Bryndza podhalańska – 20 dkg
  • śmietana 22% - 3 łyżki
  • papryka konserwowa – 20 dkg
  • czosnek – 1 ząbek
  • miód – ½ łyżeczki
  • szczypiorek/zielona cebulka – 1 pęczek
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe wypłukać pod bieżącą wodą a następnie zalać mlekiem i wstawić do lodówki. Moczyć ok. 3 - 4 godziny. Bryndzę podhalańską wymieszać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, miodem oraz pieprzem. Paprykę wyjąć z zalewy i osuszyć a potem pokroić w cieniutkie paseczki.
Po wymoczeniu śledzie odsączyć i pokroić na kawałki. Na półmisku układać paprykę na papryce pastę przygotowaną z Bryndzy podhalańskiej.
Śledzie delikatnie wciskać w bryndzę. Tak przygotowane śledzie odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać zieloną cebulką/szczypiorkiem. Smacznego.



Śledź podhalański z bryndzą

www.galantyna.pl

Anna Hoszowska