Wigilijny Małopolski Smak




Święta jak w Domu. Małopolska


W najbliższy weekend na krakowskim Rynku odbędzie się Wigilijny Małopolski Smak – wydarzenie promujące bożonarodzeniowe specjały pochodzące z całego regionu. Na stoiskach można będzie kupić nie tylko tradycyjne wędliny, pieczywo, wyroby cukiernicze, ryby, przetwory, ale też gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi). Na miłośników dobrej kuchni czekają unikatowe przysmaki, którym nadano unijne certyfikaty, wyroby z małopolskiej listy produktów tradycyjnych, a także produkty docenione na Małopolskim Festiwalu Smaku.

Każdy, kto wybierze się na krakowski Rynek może posmakować Małopolski. Program wydarzenia obejmuje liczne degustacje, pokazy gotowania i warsztaty w specjalnie na ten cel zaaranżowanej kuchni, którą zapachami świątecznych potraw wypełnią znani kuchmistrzowie, restauratorzy, a także blogerzy kulinarni. Odwiedzający będą mieli okazję spróbować m.in. potraw przyrządzonych z karpia zatorskiego, górskiego pstrąga potokowego czy piernikowych śledzi. W menu nie zabraknie ciekawostek - dziś zaskakujących i zapomnianych, choć dawniej często goszczących na stołach postnych zup – czekoladowej i migdałowej. Dla najmłodszych przewidziano aktywny udział w warsztatach pieczenia pierniczków, które przyozdobią świąteczną choinkę. Po zakończeniu Wigilijnego Małopolskiego Smaku choinka zostanie przekazana jako prezent gwiazdkowy podopiecznym Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

Odwiedź krakowski Rynek i spróbuj jak smakuje Małopolska!

Wszystkie bożonarodzeniowe specjały można kupić w dniach 19 – 21 grudnia, w godzinach od 10 do 20.



Wigilijny Małopolski Smak

Małopolska